Formula: CP110 |
Nivel dificultate: mediu |
Valabilitate: min 12 luni |
Superfat: 6% |
Ingrediente pentru cca 1 kg de săpun |
Cantitate |
Ulei de Cocos RBD |
140 gr |
Ulei de Palmier |
230 gr |
Unt de Kokum |
35 gr |
Ulei de Argan |
163 gr |
Ulei de Migdale rafinat |
118 gr |
Ulei de Ricin |
14 gr |
Hidroxid de sodiu |
97 gr |
Apă distilată |
217 gr |
Parfumant Nectar |
45 gr |
Pudră de Urucum |
18 gr |
Pigment perlat Coral |
1 g |
1. Faza pregătitoare cu o zi înainte de preparare:
Se cântărește pudra de urucum, uleiul de argan și de migdale. Se adaugă pudra de urucum la uleiuri și se lasă la macerat o zi, timp în care se amestecă din când in când.
Înainte de a începe prepararea săpunului pregătiți toate ustensilele și echipamentele pe masa de lucru, să fie la îndemână.
2. Se cântărește cantitatea de parfumant și se pune deoparte. Se cântăresc separat cantitatea de sodă caustică și apa.
3. Într-un vas termorezistent se adaugă apa distilată, peste care, într-o încăpere aerisită, puțin câte puțin se adaugă Hidroxidul de sodiu și se amestecă lent, cu atenție, până când se dizolvă complet și soluția devine transparentă. Soluția se lasă la răcit, până la cca 40°C.
4. Se trece maceratul de urucum printr-un filtru după care se adaugă untul de kokum, uleiul de palmier, ricin și cocos și se încălzește pe baie de apă, până când compoziția devine fluidă.
5. Într-un recipient cu volum de 1.5-2 litri se transferă uleiurile, sau se poate folosi vasul în care s-au încălzit uleiurile, dacă este suficient de încăpător. Peste uleiuri se toarnă încet soluția de hidroxid de sodiu. Ambele trebuie să fie de temperatură similară.
Se introduce blenderul în vas și se amestecă până când compoziția devine de consistența unei budinci lichide, moment în care se adaugă parfumantul. Parfumantul Nectar este unul rezistent la reacțiile chimice din săpun păstrându-și foarte bine mirosul, în schimb accelerează întărirea săpunului. Din acest motiv masa săpunului trebuie să fie cât mai fluidă și turnată în formă imediat după încorporarea parfumantului!
6. Se modelează suprafața săpunului, se pulverizează pe suprafață alcool pentru a preveni formarea carbonatului de sodiu, se acoperă cu o folie, iar pentru prevenirea gelificării se plasează în cuptor preîncălzit la 45°C pentru o oră și jumătate. Se scoate săpunul din cuptor, se acoperă cu o folie și se lasă în repaus 1 zi într-un loc ferit. Înainte de a-l scoate din formă, se decorează suprafața cu pigment. După ce săpunul s-a întărit, se poate scoate din formă și se taie la dimensiunile dorite.
7. Săpunul se pune apoi la maturat într-un spațiu bine ventilat, pe rafturi sau în cutii acoperite (dar nu închise pentru a permite circulația aerului). Maturarea durează minimum 4 săptămâni de la data producției, timp în care săpunul nu se folosește deoarece este încă reactiv.
Cu cât săpunul stă mai mult la maturat, în cazul acestui săpun cu un parfum persistent chiar și după 4 luni, cu atât va rămâne mai ferm și se va uza mai lent în timpul folosirii.
Ustensile necesare: 2 vase termorezistente (300 ml si 1,5 l); forma de săpun bloc; tăietor săpunuri drept; blender de bucătărie