unknown
×

Săpun CASTILE

4563

Săpunul pur de Castilia s-a fabricat pentru prima oară cu secole în urmă în Spania, fiind obținut din 100% ulei de măsline produs local. Această rețetă este una foarte simplă, săpunul obținut este destul de moale, nu deosebit de spumant dar foarte blând cu pielea.

Formula: CP101 Nivel dificultate: mediu Valabilitate: min 12 luni 0% superfat, 100% ulei de măsline

Pentru detalii despre termenii utilizați și modul de lucru, dar și pentru siguranța dvs., vă rugăm consultați înainte GHIDUL DE FABRICARE A SĂPUNULUI LA RECE

Săpunul pur de Castilia s-a fabricat pentru prima oară cu secole în urmă în Spania, fiind obținut din 100% ulei de măsline produs local. Această rețetă este una foarte simplă, săpunul obținut este destul de moale, nu deosebit de spumant dar foarte blând cu pielea.

Ingrediente pentru 1 kg de săpun

Ulei de Măsline extravirgin

Hidroxid de sodiu

Apă distilată

Cantitate

660 gr

90 gr

250 gr

1. Pregătiți toate ustensilele și echipamentele pe masa de lucru, să fie la îndemână. Efectuați cântăririle de substanțe necesare din rețetă.

2. Într-un vas termorezistent se adaugă apa distilată, peste care, puțin câte puțin se adaugă Hidroxidul de sodiu și se amestecă lent, cu atenție, până când se dizolvă complet și soluția devine transparentă. Soluția se lasă la răcit, până la cca 40°C.

3. Într-un alt vas termorezistent se încălzește uleiul pe baie marină la aprox. 40°C.

4. Într-un recipient cu volum mai mare de 1000 ml se transferă uleiul, sau se poate folosi vasul în care s-a încălzit uleiul dacă este suficient de încăpător. Peste ulei se toarnă încet soluția de hidroxid de sodiu. Ambele trebuie să fie de temperatură similară.
Se introduce blenderul în vas și se amestecă până când compoziția devine de consistența unei budinci.

5. Se transferă compoziția în forma aleasă. Se pulverizează pe suprafața săpunului alcool pentru a preveni formarea carbonatului de sodiu. Se acoperă cu o folie săpunul și se lasă în repaus 2 zile într-un loc ferit, timp în care acesta se va întări. După ce săpunul s-a întărit, se poate scoate din formă și tăia după preferințe.

6. Săpunul se pune apoi la maturat într-un spațiu bine ventilat, pe rafturi sau în cutii acoperite (dar nu închise pentru a permite circulația aerului). Maturarea durează minim 4 săptămâni de la data producției, timp în care săpunul nu se folosește deoarece este încă reactiv.
Pentru cele mai bune rezultate, acest tip de săpun se ține la maturat 6-12 luni.Produsele Rețetei
INGREDIENTE
"0"
(5)
Ambalaj

Cu un conținut ridicat de tocoferoli, polifenoli, steroli și squalene, uleiul de măsline hrănește și regenerează pielea, o face moale și suplă, o protejează de influențele factorilor de mediu. Este, de asemenea,...

25,10 Lei
"0"
(32)
Ambalaj

Sodă caustică fulgi, puritate min 98%, materie primă utilizată pentru prepararea de săpunuri. Potrivită și ca agent alcalinizator în produsele de îngrijire personală.

21,90 Lei
MATERIALE
"0"
(12)

Un instrument excelent pentru a tăia cu ușurință blocurile de săpun. Folosindu-l împreună cu cutia de lemn pentru tăierea săpunurilor din oferta noastră, puteți obține felii tăiate exact la dimensiunea dorită. Lamă...

15,78 Lei
"0"
(13)

Formă de silicon pentru săpunuri procesate la rece și săpunuri melt & pour, cu colțurile ascuțite în interior și unghiuri drepte, capacitate approx. 1 kg de săpun. Include o cutie de lemn corespunzătoare.

48,53 Lei
27 Opinii
 • Luminita l.

  Luminita l. 2023-10-01

  buna ziua ! daca adaug 10 ml parfum (nu stiu daca parfumurile fac exceptie de la recalculare) se schimba celelalte gramaje date in reteta? multumesc! ps sunt la inceput, mi-ar si fost util sa fie functionale linkurile date la comentarii :) am facut totusi aceasta retata si am pus 10ml de parfum nectar si ph e ok si a iesit sapunul, dar as fi dorit o parere profesionista daca ma puteti indruma cu un raspuns :) multumesc pt produsele minunate pe care le furnizati!
 • Andra Brașoveanu

  Andra Brașoveanu 2022-03-05

  Buna ziua.
  Respectând in totalitate reteta, de ce imi iese un ph de 10-12?
  Multumesc
  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2022-03-06

   Bună ziua! Săpunurile de acest gen au în mod natural un pH alcalin, nu se poate obține un pH mai mic de 9.
   • Andra Brașoveanu

    Andra Brașoveanu 2022-03-06

    Mulțumesc pentru răspuns.
 • Corina R.

  Corina R. 2021-09-15

  Buna seara! Reteta de sapun este minunata, am preparat totul conform indicatiilor si a iesit perfect! Eu am folosit si ulei esential de fenicul si lamaie in compozitie. Sapunul lasa pielea foarte fina dupa spalare si are un miros placut.
  Stiti cumva daca baza de ulei de masline cu hidroxid Na si apa distilata (dupa prepararea conform retetei) se poate amesteca si cu baza de sapun M&P (raport 1:1)?
 • Livia H.

  Livia H. 2021-08-31

  Bună ziua. Sunt foarte începătoare în ale sapunaritului. Am calculat și pe hârtie și cu calculator pr săpun și îmi iese ca ar trebui mai putina soda la 660 g ulei. Cu 90 g nu va fi Săpunul prea dur cu pielea? Nu o va usca prea tare? Ma puteți lamuri în aceasta privința? Mulțumesc.
  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2021-09-01

   Bună ziua! Puteți folosi mai puțină sodă, diverse calculatoare pot da dozaje diferite. Săpunul preparat de noi pe baza acestei rețete a ieșit chiar foarte blând. Preparați eventual de test o cantitate mai mică de săpun. Succes!
 • Iftime Mariana

  Iftime Mariana 2021-06-07

  Buna ziua. Se poate înlocui apa distilată cu o infuzie de mușețel?

  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2021-06-08

   Bună ziua! Noi nu am încercat rețetele de săpun CP cu infuzii, dar așa știm că se pot folosi în locul apei distilate.

 • Gyori Kakasi G.

  Gyori Kakasi G. 2021-01-17

  Bună ziua!
  În primul rând vă felicit pentru tot ceea ce oferiți : materii prime,ustensile,rețete și sfaturi foarte utile!!!
  Aș avea nevoie de ajutorul dumneavoastră ! Am preparat săpunul Castile , dar nu s-a solidificat așa cum ar trebui, și este și uleios la suprafață .
  Ulterior am observat că hidroxidul de sodiu folosit (cumpărat din comerț) conține cel mult 75% NaOH și restul sare de bucătărie, deci înseamnă că nu s-a pus hidroxidul necesar pentru saponificare totală. Ce pot să fac ? Se poate topi săpunul și să-i mai adaug cel puțin 22,5g hidroxid (de data asta curat) dizolvat în cant . necesară de apă? Vă mulțumesc

  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2021-01-18

   Bună ziua, Gertrud! Săpunul astfel preparat nu se poate remedia, din păcate; cel puțin noi nu cunoaștem vreo metodă. Așa cum intuiți, problema a fost la hidroxidul de sodiu cu o compoziție nepotrivită. Ne pare rău că nu vă putem ajuta în acest caz.
   Vă mulțumim pentru aprecieri, toate cele bune!

 • Ionela C.

  Ionela C. 2020-11-24

  Bună seara! Am preparat acest sapun și în momentul în care am pus parfumantul s- a branzit.Unde am greșit? Poate trebuia mixat mai mult...Se mai poate repara cumva?

  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2020-11-25

   Bună ziua! Unele parfumante accelerează ”trace-ul”, trebuie avut în vedere acest aspect la selectarea ingredientelor și a dozajelor potrivite. Atunci când mai experimentați acest fenomen, încercați sî mixați într-un timp cât mai scurt pentru a obține o masă omogenă de săpun.

 • Sergiu Si Nicoleta N.

  Sergiu Si Nicoleta N. 2020-06-01

  Buna seara, ce uleiuri pot folosi in loc de cel de măsline și in ce gramaj? As vrea sa fac un săpun cu parfum de lavanda, lămâie și putina vanilie, puteți, va rog, sa-mi menționați și gramajul lor? Mulțumesc !

  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2020-06-02

   Bună ziua! La săpunurile preparate prin metoda la rece (CP) nu putem înlocui ingredientele fără să refacem calculele și un test practic. Puteți să vă orientați eventual după această rețetă: https://www.elemental.eu/ro... în care, în locul uleiului esențial de ylang-ylang folosiți lavandă sau alte uleiuri esențiale. Puteți de asemenea lua în calcul prepararea unui săpun de acest gen: https://www.elemental.eu/ro...

 • Popescu D.

  Popescu D. 2020-05-01

  Bună ziua! Aș putea include și cărbune în această rețetă? Dacă da, cam cât. Aș vrea să îl fac în straturi. Mulțumesc frumos!

  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2020-05-04

   Bună ziua! Da, se poate includ și cărbune, pentru dozaj vă puteți orienta după rețeta: https://www.elemental.eu/ro...
   Succes!

 • Liliana N.

  Liliana N. 2019-11-21

  Buna seara! Pentru miros se poate adauga ulei esential si in ce cantitate?

  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2019-11-23

   Bună ziua! Se poate adăuga ulei esențial, cca 20 gr.

   • Nela

    Nela 2020-08-03

    Buna ziua! Se adauga uleiul esential inainte de a fi turnat is forma, fara a face nici o alta modificare la cantitati? Va multumesc

    • ELLEMENTAL logo comments

     ELLEMENTAL 2020-08-04

     Bună ziua! Nu este necsară modificarea cantităților la alte ingrediente. Numai bine!

 • Luminita

  Luminita 2019-11-09

  Ce tare ma bucur ca ati inceput fabricarea de sapunuri la rece! Felicitari pentru retete!
  Sper ca in timp(nu tare indepartat)sa incepeti sa aduceti produse specifice fabricarii sapunului de casa.
  Am vizualizat reteta si am o intrebare referitor la superfatt-de ce l-ati calculat cu zero % ?

  • Secman D.

   Secman D. 2022-02-10

   Eu folosesc tot timpul superfat chiar si la acest sapun, depinde de gustul fiecaruia. Iasa mai moale si doar dupa aprox 1 an a fost tare sapunul - dar a iesit extraordinar. Am descoperit ca daca inlocuiesc apa cu bere si super fat 5%, sapunul iasa tare, cu spuma, hidratant. E preferatul meu.
  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2019-11-11

   Bună ziua! Pentru acest săpun am lucrat cu 0 superfat deoarece preparat cu ulei de măsline extravirgin este oricum destul de moale și se maturează mai lent. Ne-am bucura să ne recomandați câteva produse specifice fabricării săpunului de casă.

   • Luminita

    Luminita 2019-11-11

    Pigmenti la cantitate mai mare si diversificati -poate si pigmenti de tip neon,glitere,parfumanti speciali de sapun cu miros puternic si poate la un pret mai avantajos tinand cont ca la un kg de sapun este nevoie cam de 30 grame(nu mililitri)de parfumanti.Soda vad ca ati inclus-o deja in oferta.Ma gandesc si la taietoare speciale de sapun ,forme de turnare a sapunului de capacitate mai mare....Multumim inca o data pentru preocupare.

 • Oana R.

  Oana R. 2019-11-07

  Felicitări pentru această rețetă! Așteptăm de mult niște rețete cu săpunuri la rece! Mulțumim!

  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2019-11-08

   Să vă fie de folos, Oana! O zi frumoasă!

Opinii
Comentariu
Logați-vă pentru a scrie opinia despre rețetă

Categorii

Categorii

Clic pentru mai multe produse
No products were found.

Creați un cont sau logați-vă!

Logare