unknown
×

Săpun Busuioc & Grapefruit

4007

Un săpun bicolor, preparat prin metoda la rece, cu ulei esențial de busuioc și grapefruit.

Formula: CP111 Nivel dificultate: mediu Valabilitate: min 12 luni Superfat: 7%

Pentru detalii despre termenii utilizați și modul de lucru, dar și pentru siguranța dvs., vă rugăm consultați înainte GHIDUL DE FABRICARE A SĂPUNULUI LA RECE

Ingrediente pentru cca 1 kg de săpun

Ulei de Cocos RBD

Ulei de Măsline Bio

Ulei de Palmier RSPO Bio

Hidroxid de sodiu NaOH

Apă pură / distilată

Ulei esențial de Busuioc tropical

Ulei esențial de Grapefruit

Argilă Verde 

Argilă Roșie 

Opțional busuioc uscat pentru decorare

Cantitate

210 gr

245 gr

245 gr

98,6 gr

245 gr

18 gr

18 gr

20 gr

20 gr

1 lg

1. Înainte de a începe prepararea săpunului pregătiți toate ustensilele și echipamentele pe masa de lucru, să fie la îndemână. Efectuați cântăririle de ingrediente necesare din rețetă.

2. Argila verde și argila roșie se vor amesteca în două boluri separate cu câte 2 linguri de apă distilată. 

3. Se cântăresc separat cantitatea de sodă caustică și apa.
Într-un vas termorezistent se adaugă apa distilată, peste care, puțin câte puțin se adaugă Hidroxidul de sodiu și se amestecă lent, cu atenție, până când se dizolvă complet și soluția devine transparentă. Soluția se lasă la răcit, până la cca 40°C.

4. Într-un recipient cu volum mai mare de 1 l, de preferință, de 1,5-2 litri, se transferă uleiurile și se pun la încălzit până când se topesc complet. Când apa cu sodă și uleiurile au atins temperatura de aproximativ 40°C, se toarnă încet soluția de hidroxid de sodiu peste uleiuri. Ambele trebuie să fie de temperatură similară.
Se introduce blenderul în vas și se amestecă până când compoziția devine de consistența unei budinci mai lichide. În momentul acesta se toarnă aproximativ jumătate din masa de săpun într-un alt recipient de cca 1 litru. Într-unul se adaugă argila verde și uleiul esențial de busuioc, iar în cealaltă jumătate se adaugă argila roșie și uleiul esențial de grapefruit. Cu ajutorul blenderului se amestecă pe rând ambele. 

5. Cu mișcări rapide, turnăm un strat de săpun verde în formă, după care un strat de săpun roșu. În cazul în care dorim ca săpunul să aibă un model de valuri, vom folosi o sârmă îndoită în formă de U, pe care o introducem în masa de săpun și cu mișcări de zig-zag de jos în sus și de sus în jos, de câteva ori, vom obține un model mai deosebit. Modelăm suprafața săpunului cu ajutorul unei lingurițe după care presărăm busuioc uscat. 

6. Se acoperă cu o folie și se lasă în repaus 2 zile într-un loc ferit. După ce săpunul s-a întărit, se poate scoate din formă și se taie la dimensiunile dorite.
Săpunul se pune apoi la maturat într-un spațiu bine ventilat, pe rafturi sau în cutii acoperite (dar nu închise pentru a permite circulația aerului). Maturarea durează minimum 4 săptămâni de la data producției, timp în care săpunul nu se folosește deoarece este încă reactiv.

Ustensile necesare: 2 boluri, 3 vase termorezistente (300 ml, 1 l si 1,5 l); forma de săpun bloc; cutie lemn pentru tăiat săpunuri; tăietor săpunuri drept; spatulă; blender de bucătărie.


Produsele Rețetei
INGREDIENTE
"0"
(30)

O variantă versatilă și comună a uleiului de cocos, cu diverse aplicații, ideală pentru fabricarea săpunului la rece și ca ingredient în diverse formulări cosmetice.

45,78 Lei
"0"
(55)

Esență debordantă cu miros proaspăt și radiant, agreabil, optimistic, cu note vivace și revigorante. Este util pentru tenul gras și congestionat, pentru curățarea pielii și în aplicațiile pentru un scalp sănătos....

19,12 Lei
"0"
(19)

Bogată într-o varietate de substanțe minerale, atrage murdăria din pori, poate curăța în profunzime impuritățile și sebumul, clarifică pielea. Este deosebit de potrivită pentru pielea matură, ternă și obosită.

15,27 Lei
"0"
(44)

Argila verde este o argilă naturală bine cunoscută și foarte apreciată, care atrage murdăria din pori, clarifică pielea prin eliminarea excesului de sebum și a reziduurilor de pe suprafață, curăță pielea în...

13,73 Lei
MATERIALE
"0"
(12)

Un instrument excelent pentru a tăia cu ușurință blocurile de săpun. Folosindu-l împreună cu cutia de lemn pentru tăierea săpunurilor din oferta noastră, puteți obține felii tăiate exact la dimensiunea dorită. Lamă...

15,78 Lei
8 Opinii
 • Cristina O.

  Cristina O. 2023-02-25

  Nu în ultimul rând vreau sa precizez faptul că respect procentajul cu sfințenie și sunt atenta le cele mai mici detalii, însă cu aceasta problema nu pot...
 • Cristina O.

  Cristina O. 2023-02-25

  Bună seara. Help! De ce mica capătă o nuanță urâtă de gri in mediul alcalin?.Am fost foarte atentă la fisa fiecărui produs, am folosit mica ce merge inclusa in CP, nu știu unde greșesc. Amestec argila cu mica și ulei ( la superfat), amestec cu telul, la început pare că se dispersează foarte drăguț, însă când încep să mixez cu mixerul culoarea se transforma Intr una foarte urâtă, gri. Am incercat sa dispersez mica doar in ulei , la fel se întâmplă
  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2023-02-27

   Bună ziua Cristina,
   Vă rog a ne preciza codul pigmentului folosit.
   Mulțumim
 • Cristina O.

  Cristina O. 2023-01-31

  Bună seara. Se poate elimina argila din aceasta rețetă?
  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2023-02-01

   Bună ziua Cristina,
   Da, rețeta se poate realiza și fără argilă.
   Succes!
 • Mariana Iftime

  Mariana Iftime 2022-03-15

  Bună ziua. In loc de apa distilată se poate folosi macerat din pudra de Amla ?
  • ELLEMENTAL logo comments

   ELLEMENTAL 2022-03-19

   Bună ziua! Se poate folosi, preparați maceratul cu apă distilată.
   • Mariana Iftime

    Mariana Iftime 2022-03-20

    Vă mulțumesc
Opinii
Comentariu
Logați-vă pentru a scrie opinia despre rețetă

Categorii

Categorii

Clic pentru mai multe produse
No products were found.

Creați un cont sau logați-vă!

Logare